April 5, 2013

Mandy 開心啟航唔再計較


混血模特兒Mandy Lieu早前往印度參加一連十日的靈修班,朝朝五時起床學習瑜伽和靈修,雖然生活簡單,但她卻很開心,表示此次旅程是她人生一個重要體驗,領悟到凡事都不需要太計較。
Mandy Lieu此行到了印度南部的Kerala參加一連十日的靈修班,主要是學習瑜伽以及在南印度起源的傳統養生學(Ayurveda),每朝五時就起床做瑜 伽,在沙灘上靈修,每日都可以看到日出日落,她說:「今次旅程係我人生嘅一個重要體驗。」她透露首日上堂前,每人都會被安排見醫生了解身體情況。她說: 「第一晚去到酒店已經好夜,有一本書同一份問卷畀我,等我知道自己係屬於邊種類型嘅人。第二日我見醫生,他用類似中醫把脈嘅方法就知道我屬於邊一類型,同 我自己做嘅問卷一樣,好犀利。」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130404/photo/0404-00282-060b2.jpg
Mandy很喜歡這些以印度絲製造的服裝。


http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130404/photo/0404-00282-060b3.jpg
Mandy學製油,看來玩的成分居多。

三餐素食為主
Mandy在當地十日都過着簡單的生活,每日三餐都以素食為主,只在晚上有一碟肉,她並沒有吃不慣,反而覺得不錯:「我同廚師傾偈,佢好自豪咁話佢研究咗 呢啲餐單幾十年,有四百款,我的確食咗十日都係唔一樣嘅菜式,日日唔同。」而每日中午她都可以出外閒逛,有次她在街上看見一位做木雕的老伯,原來對方是瑜 伽高手,她即要求對方跟她拍照留念。又有一次她跟酒店的人去釣魚,只用一條線便釣了一條魚,Mandy笑說:「唔知係嗰度真係咁多魚,定係我好運。」她又 謂當地的按摩油味道特別大,按身的油味道竟有點似麻油,她還親自學製油。

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130404/photo/0404-00282-060b4.jpg
 只用一條線便釣了一條魚,Mandy大呼好運。

 想每年去一次
Mandy表示很享受這個旅程,有機會一定再去,她說:「我好鍾意呢個地方,周圍嘅人都好友善。返嚟之後好開心,係由心而發嗰種,覺得其實好多事都只係小事,唔需要太計較。我想每年新年都去一次,好像每年都會有一個新開始。」

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放