April 8, 2013

冼色麗讚祖兒專業冇架子


英皇藝人演員冼色麗 (Bonnie)入行五年,去年與樂壇天后容祖兒因合作電影《Diva華麗之後》而相識。Bonnie讚祖兒親切冇架子,更是一名專業演員。二人不但因合作而成為好友,更因而獲英皇賞識,招攬成為藝人。

Bonnie與樂壇天后容祖兒(Joey)於電影《Diva華麗之後》結緣,二人更成為好友。除了贏得友誼外,她更獲英皇電影賞識,並被招攬為旗下藝人,絕對一箭雙鵰。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130406/photo/0406-00282-075b2.jpg
Bonnie因電影《Diva華麗之後》而與容祖兒成為好友。


飲食 友誼飆up
「早前我接拍咗電影《Diva華麗之後》,好榮幸被英皇電影賞識,所以加盟咗佢哋。我喺戲裏面係飾演容祖兒(Joey)嘅助手,我第一次同佢合作,佢畀我 嘅印象係一個好大方、冇架子嘅人。雖然佢係天后級人馬,但係佢真係好謙虛。最難忘拍第一場戲嗰陣,佢主動同我講『我拍戲經驗唔多,多多指教!』又或者當佢 遇到唔知點做嗰陣,佢又會好坦率咁講『哎呀!我唔知點做呀!』畀人感覺好親切,完全冇階級觀念。同埋佢做嘢嘅態度真係好專業,就算嗰場戲冇佢嘅戲份,佢都 會留低喺度睇。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130406/photo/0406-00282-075b3.jpg
左起:冼色麗與惠英紅、任達華、孫佳君等前輩共事。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130406/photo/0406-00282-075b4.jpg
Bonnie不介意為藝術而全裸演出。

我哋成班人去咗清遠取景,成日一齊飲飲食食,大家熟得好快。我哋成班女仔主要都係講吓八卦嘢,分享吓着衫、化妝心得咁。雖然拍完咗之後大家少聯絡咗,不過佢都有請我去睇佢演唱會,真係令我覺得好驚喜!」

 Bonnie於電影《囡囡》中飾演援交女,當中更有全裸演出,可謂搏到盡!為免家人擔心,她更不惜瞞着至親,直至拍攝完成,可謂為藝術而不顧一切。

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130406/photo/0406-00282-075b5.jpg
 冼色麗選擇了做戲,便會堅持到底。

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130406/photo/0406-00282-075b6.jpg
 Bonnie曾想過放棄娛樂圈。

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130406/photo/0406-00282-075b7.jpg
   Mushroom是Bonnie的開心果。

 曾經 「裸膽」演出
「其實我入咗行五年,講到最難忘嘅經歷,一定係我拍電影《囡囡》。因為裏面有啲涉及性嘅場面,喺銀幕上係全裸,不過拍嗰時當然唔係全裸啦,但都完全挑戰咗 我嘅底線。裏面都有大露背嘅場面,係我前所未有咁大膽嘅演出。其實當初我接呢部電影,一來係覺得題材好具話題性,二來係知道導演畢國智一向拍開有藝術性嘅 電影,同佢溝通過後覺得安心。其實喺拍攝嗰陣,我唔覺得有任何問題,因為清咗場,而且大家溝通好先拍,所有床戲都一、兩個take就拍完,成件事好順暢。
不過我真係一個衝咗之後先識驚嘅人,依家睇番呢套電影,真係會覺得有少少陰影,但對我嚟講係一個好好嘅經驗。其實我之前一直冇同屋企人講,一來唔想佢哋擔 心,二來佢哋好信任我、畀好多空間我,所以我喺拍完之後先同佢哋講番。佢哋睇咗之後都冇話我,不過就不斷追問我拍攝上嘅細節囉,好似啲性感場面會點拍、做 咗咩準備工夫咁。」
曾經歷過冇job接的黑暗時代,Bonnie深明靜待時機的道理。與其一直慨嘆懷才不遇,倒不如多看各類型電影,裝備好自己,待機會來臨時重錘出擊!

裝備 靜待時機
「入咗行之後,我感受最深嘅係,原來做演員係要靜待時機、要等待嘅。初入行嗰陣,雖然好想不停工作,但係自己冇名氣,冇人會搵你。嗰時覺得自己好冇用,唔 知下個機會幾時嚟,好唔開心、好低落,甚至諗過放棄。不過同朋友傾過,自己又諗清楚之後,就發現與其自怨自艾,倒不如用等待嘅時間睇多啲電影,搵自己有興 趣嘅嘢學,好好裝備自己。
做藝人手停口停,冇工作嗰陣,我會唔會冇錢使?哈哈!其實我一直都有嘢做嘅,一直有拍吓廣告同劇,都算有啲積蓄,加上屋企又唔使我養家,所以生活都勉強可以維持到。既然係自己選擇咗嘅路,我又鍾意演戲,喺未有少少成就之前,我係唔會放棄嘅!」

抗拒同圈戀愛
入行數年均與緋聞絕緣的Bonnie,坦言目前單身,但並不急於找男友。喜歡陽光男孩的她,笑言不希望伴侶是圈內人:「如果兩個都係圈內人,見面嘅機會會 好少,好難維繫。」她有此焦慮不無原因,皆因她與前度亦是因長期分隔異地,而令感情生疏。她說:「其實我入行之後有拍過拖,對方係圈外人。不過因為佢被公 司調咗去第二個國家工作,所以聚少離多,加上各有各忙,所以我哋就分開咗。」

甘做阿四 照顧愛貓
Bonnie家中養了一隻英國短毛貓名叫「Mushroom」,視牠為心肝寶貝的Bonnie笑言:「我養咗佢一年半,每日返屋企,最期待係見到佢!就算 返工再攰,見到佢都會覺得好開心,所以煩惱都一掃而空。」她更笑言自己為了Mushroom而甘心做「阿四」,無論工作多忙,都堅持每天親自幫牠抹眼及抹 耳朵,以及定期剪指甲。她笑言:「其實我以前係想養狗,雖然最後揀咗貓,但係我間唔中都會帶佢去平台散步,等佢郁動吓,健康啲!」

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放