March 17, 2013

Nicole Richie 似間非間讚!


今個春夏興起黑白直間條紋,加上過往襟興的黑白橫間配合,成為春夏的黑白潮流。而時裝作家Janice就最欣賞Nicole Richie的型格造型,大讚當中包含今季流行的元素——中性化和簡約主義,錯亂的視覺效果非常時尚,評分為五粒星啊!

Nicole Richie
「好型好cool,我畀五粒星!剪裁立體,又有層次,視覺感好強,畀人有着咗白背心、裏面係黑色連身裙嘅錯覺。條裙好簡單,今季流行中性化和簡約主義,着得好時尚好靚!」
Olivia Wilde
「好穩陣,條裙設計簡潔,上橫間下直間都唔會太花巧,若加隻粗身顏色膠手鈪,會更有60年代嘅視覺藝術美。」
連詩雅
「雖然好casual,但有出其不意感覺,着得唔錯。我覺得橫間短裙靚過直條,而且佢襯上今季流行的藍色,好過match黑或白色上衣。」
西野加奈
「稱不上甚麼時裝,就咁tee加短褲,再配銀色波鞋,太casual。其實黑白間條無論直或橫間,都令人諗起囚犯,唔易handle。」


http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130316/photo/0316-00282-085b2.jpg



文詠珊
「條連身褲唔靚,唔時麾,而且直身間條好蝦人着。佢仲加咗件長西裝褸,雖然今季興中性化,但因褸太長接近膝頭,令佢顯得好矮。」

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130316/photo/0316-00282-085b3.jpg

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130316/photo/0316-00282-085b4.jpg
 薛凱琪

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130316/photo/0316-00282-085b5.jpg
 吳君如

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130316/photo/0316-00282-085b6.jpg
  王麗儀(Janice Wong)

 薛凱琪
「我反而鍾意佢上身,今年流行中性化衣着,條褲雖然好搶,但配搭黑色長褲會更cool。髮型方面亦應該梳起,如紮all-back馬尾,唔應該咁girly。」
吳君如
「好好睇,直間套裝好型格,配卡通tee增添可愛感,整個視覺效果好強烈。佢係型格樣子,襯埋一頭短髮好時尚,呈現『人着衫』而非『衫着人』嘅表現。」
Janice Profile
王麗儀(Janice Wong),時裝作家及博客(blogger),是16年前華語媒體中首位遠赴歐美時裝周報道的時裝編輯。她經常為香港及海外的時裝設計比賽擔任評判,連 美國CNN旗下亞洲生活時尚網站及香港Yahoo也分別讚譽她為「香港首位真正的時裝權威」及「時裝文化人」。

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放