March 30, 2013

方中信楊怡打出「兄弟」情


方中信與楊怡兩度合作過,火花卻從戲內伸延到戲外,男仔頭性格的阿怡,不諱言與方中信以「打交」維繫友情,不過拍攝期間適逢阿怡遇上不快事,身為老友的方中信即挺身開解,令伊人感動非常,但他亦揶揄阿怡:「下次嘔唔好倚偎去嗰個位就得啦!」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130329/photo/0329-00282-035b2.jpg
楊怡對於方中信雪中送炭記在心中。


繼多年前的劇集《建築有情天》後,方中信與楊怡於新劇《仁心解碼Ⅱ》再度碰頭,雖然並非演情侶,只是以醫生及臥底身份一同查案,但甫開工即盡顯默契,被阿 怡視為劇集靈魂人物的方中信,大讚他演出淡定,再加上有自己一套演繹方法,令到對手很易進入情緒,認為若然新一輩男藝人學到其優點,定必大有作為。

打爛啲道具
談到與型男方中信演對手,很容易會被對方電親,阿怡笑指二人關係如兄弟,拍攝時互相過招,即使事前夾定如何對答,但很多時方中信也會爆肚,考她臨場執生技 巧,更謂:「我同佢嘅恩怨喺《建》劇開始,大家一見就打餐飽,仲好激烈添,雖然伍詠薇最勁,但我都三甲以內,大家玩到癲晒,喺片場成日整爛道具,你推我 撞,不過全部傷痕喺我哋度,佢一啲事都冇,但都係開心嘅。」

雖然遇上一個貪玩的對手,但阿怡不諱言方中信也有細心一面,透露拍攝期間自己發生不愉快事情,身為老友的他即開解,雖然只是一兩句說話,但其心意阿怡已一 一收下,還謂:「當時我情緒又冇乜嘢,返去開工仲同方中信玩,覺得唔係事實唔需要困擾,真係都要放低,對住同事佢哋唔知咁多,只可以精神上支持,冇可能幫 手解決問題,不過依家都已經過咗去,唔會太過在意,又唔係咩大不了。」

拎視后值得
面對拍檔大頂高帽笠下,方中信亦照單全收,大讚阿怡演技了得,否則也不能成為視后,貪玩的他又不忘揶揄對方謂:「依家你人生經驗好多,拍戲同感情經驗又豐 富咗,唔好都唔拎視后啦!其實拍拖係人生必經階段,只要下次嘔唔好倚偎去嗰個位就得啦!不過都要讚一讚你好有演員道德,拍外景受傷拗柴,拐拐吓都要撐住開 工。」對於老友先取笑後讚賞這招,阿怡哭笑不得不懂招架,場面惹笑!

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放