March 30, 2013

朱璇師姐捉賊扭傷腰


前華姐冠軍朱璇在新劇中拍捉賊戲,未料戲如人生真的整傷尾龍骨,講廣東話對白更是困難重重,她在後期為角色再配音,被同劇演員高鈞賢笑她配音與否也差不多,令她哭笑不得,為了講正對白,朱璇請得三位軍師教路!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130328/photo/0328-00282-065b4.jpg
朱璇與一眾「師姐」,合作愉快。


過往朱璇在劇集中多次扮演花瓶角色,至最近終有新嘗試,在《女警愛作戰》劇中飾演強悍女警,未料一改戲路,她即負上沉重代價,因劇中講述她追賊整傷尾龍 骨,誰不知「戲如人生」真的受傷了,她說:「有一日拍外景,講我捉賊時整親條尾龍骨,點知現實中就真係整親嗰度,嗰日只係好勉強咁拍完戲份,第二日仲完全 郁唔到!」認真慘情。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130328/photo/0328-00282-065b2.jpg
朱璇一改花瓶戲路,在新劇《女警愛作戰》中飾演女警。

配音畀人笑
由於朱璇的廣東語有欠純正,唸廣東話對白分外困難:「有場戲要我鬧翟威廉,對我嚟講鬧人已經好難,導演教我切開嚟講,後來導演畀我為自己嘅對白再配音。其 實佢可以搵第二個幫我配,好感激佢冇放棄我!」傻氣的朱璇以為配音的對白應比現場講得要好,誰不知估計錯誤,她說:「有次配完音撞到高鈞賢,佢不經意問 我:『點解你要配音嘅?其實都差唔多一模一樣。』」令她不知好嬲定好笑。

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130328/photo/0328-00282-065b3.jpg
  為了改善廣東話,朱璇請了三個老師從旁協助。

 變得有信心
雖然朱璇在演戲上渡過重重難關,幸好她也為自己做好「三手」準備,特意請了三位老師教她廣東話:「其中一個係我自己搵嘅,平時有劇本就搵佢讀,第二個老師 係前輩蔣志光,佢用自己嘅方法教我發音,第三個係珍姐(曾勵珍),佢都會教我讀劇本同咬字,因為有好多字我都唔知正確發音,有佢哋三個,我就變得有信 心!」

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放