March 1, 2013

黎耀祥心淡:缺乏長遠計劃


財政司司長曾俊華昨日交出一份沒有驚喜的財政預算案,眾星齊呼冇料到!三屆視帝黎耀祥狠批財爺欠缺新意,更指:「算啦,政府不嬲冇長遠計劃!」至於周海媚(海味)則認為即使政府推出措施幫助草根階層,只是治標不治本,根本沒有太大幫助。

無論基層或中產市民都對財爺曾俊華的財政預算案甚有期望,可是財爺昨日公布的預算案沒有驚喜,不少藝人更認為政府冇新意兼令人失望。視帝黎耀祥在電話說: 「聽到都冇新意,又冇驚喜,唔係話一定要派糖,但應該要落藥改善民生,例如為基層帶多啲福利、改善教育、增加建設。唉!算啦!香港都冇長遠計劃!」問到政 府早前再出辣招壓抑樓市,祥仔坦言影響了他的置業計劃:「本來係想再買,不過政府出招,相信樓價會下調,但都係要睇定啲先!」


幫唔到低下層
至於周海媚現時雖長居北京,但因為要在香港拍劇,所以都要交稅,對於預算案主要幫助低下階層,她說:「以我所知真係唔係好幫到!其實個人免稅額方面都唔係 好幫到囉!」而謝天華亦加多腳踩預算案,他說:「幫到我哋唔多,都追唔到通脹,依家乜都貴,奶粉都畀人搶貴晒,香港人次次都不滿o架啦,咪又要接受!其實 我都唔知上年自己得到乜嘢得益,可能太忙感受唔到!」

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130228/photo/0228-00282-025b2.jpg
 周海媚

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130228/photo/0228-00282-025b3.jpg
 周秀娜

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130228/photo/0228-00282-025b4.jpg
 謝天華

 娜姐讚益長者
不過,亦有藝人認為預算案有建樹,周秀娜說:「如果派多啲糖就好喇!個人免稅額減多少少仲好,令大家負擔冇咁大。生果金出雙糧都好呀,老人家為社會付出咁多,係應該有回報!」

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放