February 28, 2013

徐子珊接棒 戀上黃子華


收視保證黃子華鐵定四月中返無綫拍喜劇,之前有傳他會與佘詩曼合作,不過由於女方檔期難以配合,故改為徐子珊擔任女主角。子珊謙稱沒可能亦沒有資格取代阿佘,但承諾全力以赴,並坦言與子華合作既緊張又有壓力。

一直有傳黃子華今年會返無綫拍劇,除指他會再跟《絕代商驕》拍檔佘詩曼合作外,監製徐正康亦想再撮合他與鄭裕玲拍攝《男親女愛》第二輯。不過,據知子華已 鐵定四月中返無綫開拍監製文偉鴻的新時裝喜劇,女主角則由徐子珊和陳敏之擔任。子華繼續以輕鬆、幽默手法演繹新劇,同劇演員還有搞笑能手阮兆祥、許紹鴻、 林子善、「小寶」陳嘉佳、江美儀等。


http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130227/photo/0227-00282-010b2.jpg
阿佘忙於北上搵人仔,無緣與子華再合作。

緊張有壓力
曾於《絕代商驕》與子華合作的監製文偉鴻昨日接受電話訪問,提到之前有指他有意找子華與阿佘「再續前緣」,他坦言:「我哋都好想搵阿佘拍,但係佢個期真係 配合唔到。」至於子華接拍此劇有否特別要求或意見?文偉鴻說:「佢好nice,大家都傾得好愉快,因為之前子華忙緊佢嘅巡迴演出,依家我哋仲一齊度緊題 材、古仔,大家都有共同方向。」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130227/photo/0227-00282-010b3.jpg
黃子華闊別多年再拍劇集,粉絲必定非常期待。(資料圖片)

 於劇中與子華飾演一對的子珊,坦言開心到不懂得形容。她說:「我有好多朋友都視子華為偶像,相信消息公開咗之後,啲朋友會keep住嚟探班。不過依家我都 係聽緊古仔,未見到子華。」記者笑她取代阿佘,她即謂:「冇可能啦,我邊有咁嘅資格?不過有咁嘅機會,會盡力而為。」她又稱知道子華是一個很認真的藝人, 加上對方以前所拍的劇集收視很高,故既緊張又有壓力。

陳敏之期待
另一女角陳敏之亦坦言很欣賞子華才華,期待與對方合作。劇中與子珊飾好姊妹的她暗戀子華,炮製一段錯綜複雜的三角戀。她謂:「我有睇晒佢啲棟篤笑o架! (有冇感情線?)有少少暗戀,係錯摸嗰啲。劇中佢係我老闆,熱心改造我,令我由一個冇自信心嘅人變為一個成功嘅人,所以我以為佢鍾意我。」

 http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20130227/photo/0227-00282-010b4.jpg
  「索腿天后」陳敏之於新劇暗戀子華。

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

随机乱放